Szukasz przepisu na ciasto na pierogi? Poznaj przepis, dzięki któremu wychodzi delikatne oraz miękkie.

Czy wyobrażasz sobie Święta Bożego Narodzenia bez pierogów? Jest to pewnego rodzaju symbol. Do przygotowywania pierogów nie należy się zrażać. Poznajmy właściwe proporcje, a efekt końcowy nas pozytywnie zaskoczy.

 

 

Składniki
Czego będziemy potrzebować? Potrzebujemy:

 

  • 1 jajka,
  • 2,5 do 3 szklanek mąki pszennej,
  • 1 szklanki wody gazowanej,
  • 4 łyżek oleju słonecznikowego,
  • połowy łyżeczki soli,
  • połowy łyżeczki cukru.

 

Przygotowanie
1. W dosyć wysokiej misce należy wymieszać w sposób energetyczny wodę mineralną, jajko, cukier, sól oraz olej słonecznikowy.
2. Następnie, dolejmy przesianą mąkę, wymieszajmy całość oraz zagniećmy ciasto. Musi powstać ciasto miękkie oraz jednolite.
3. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przykrywamy mokrą ściereczką. Tak przygotowane odstawiamy na okres dwudziestu minut. To idealne ciasto na pierogi jest już gotowe.
4. Teraz możemy już przygotować swój ulubiony farsz, czy też swoje nadzienie. Najczęściej przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia pierogi z kapustą i grzybami. Mogą to jednak także być pierogi z mięsem, pierogi ruskie, czy też pierogi z ulubionymi owocami.

 

Tak naprawdę tajemnicą tego idealnego ciasta na pierogi jest mineralna woda. Bez względu na to, jakiego użyjemy nadzienia, to ciasto będzie miękkie oraz delikatne. Pierogi będą przepyszne.
Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć wszystkim smacznego oraz zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

error: Content is protected !!