Pyszne żeberka w miodzie- tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach

Przygotowanie żeberek w miodzie jest bardzo proste, a wszystkie składniki łatwo dostępne. Koniecznie przygotuj to danie dla swojej rodziny, a gwarantuje że będziesz zachwycona.

Aby żeberka wyszły wyśmienite, koniecznie przygotuj je według tego prostego przepisu. Ważne jest to , aby wykorzystać naturalny sok pomarańczowy, a nie kupiony w sklepie. Zamiast kostki bulionowej, użyć naturalnego świeżego bulionu ( 100 ml). Trzymaj się tych zasad, a gwarantuje że mięso będzie rozpływało się w ustach. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 40 g sosu barbecue
  • 1 kg żeberek
  • 60 g ketchupu
  • 100 ml wody
  • Pomarańcza
  • Kostka bulionowa
  • Łyżka czubata tymianku
  • Łyżka czubata rozmarynu
  • Szczypta soli oraz mielonego czarnego pieprzu

 

SPOSÓB WYKONANIA;

1.  Na mniejsze kawałki pokrój umyte oraz osuszone żeberka. Następnie przypraw je szczyptą soli, pieprzu, ulubionych przepraw oraz ziół.

2. W misce z gorącą wodą rozpuść miód oraz koskę bulionową. Do przygotowanej mieszanki dodaj sos barbecue, ketchup oraz naturalny sok z pomarańcza.

3. Pokrojone żeberka włóż do naczynia żaroodpornego , po czym całość dokładnie wymieszaj w marynacie. Połącz ze sobą dokładnie mięso oraz przygotowaną marynatę.

 

4. Przechowuj naczynie z przyprawionymi żeberkami najlepiej całą noc w lodówce.

5. Około 20 minut przed pieczeniem wyjmuj naczynie z lodówki, następnie piecz przez 60 minut w 200 stopniach. Po upływie tego czasu mięso polej sokiem pomarańczowym oraz wodą , następnie szczelnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 50 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze kilka minut ,aż mięso się pięknie zarumieni. Tak przygotowane danie jest gotowe!

Upieczone mięso idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami oraz ulubionymi surówkami. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!