Pyszna zupa z soczewicą – idealne danie na niedzielny obiad, u nas szybko znika z talerzy.

Poniżej znajdziesz idealny przepis na zdrową i bardzo sycącą zupę, która swoim wspaniałym smakiem zachwyca każde podniebienie.

 

Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste oraz szybki, a potrzebne składniki bardzo łatwo dostępne. Wystarczy raz spróbować, a od razu się w niej zakochasz. Koniecznie spróbuj, a gwarantuje że będziecie zachwyceni!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 250 g pieczarek
  • Marchew
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 250 g soczewicy
  • Olej roślinny
  • Szczypta soli, pieprzu oraz ulubionych przypraw
  • Ulubione zioła np. koperek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.  Na samym początku obierz, po czym pokrój ziemniaki w kosteczkę, następnie umyj soczewicę, całość przenieś do garnka z wodą i gotuj około 20 minut. W między czasie obraną cebulę pokrój w kosteczkę, a marchew zetrzyj za pomocą tarki na dużych oczkach.

 

2. Następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Po kilku minutach dodaj startą marchew, całość przypraw przyprawami, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie obrane oraz pokrojone w plasterki pieczarki dodaj do podsmażonych warzyw. Całość smaż około 4 minuty,

3. Po tym czasie całość przenieś do garnka gdzie gotuje się soczewica oraz ziemniaki, po czym przypraw ulubionymi przyprawami i gotuj jeszcze około 20 minut.

 

4. Po upływie tego czasu dodaj drobno posiekany czosnek oraz koperek. Tak przygotowana zupa jest gotowa!

 

Dla lepszego smaku po wyłączeniu gazu, pozostaw zupę pod przykryciem około 10 minut, Życzę smacznego!

error: Content is protected !!