Arabski kurczak – Delikatne i soczyste mięsko w wyjątkowej marynacie, smakuje wyśmienicie. Koniecznie musisz spróbować

Uwielbiam nowinki kulinarne i eksperymentowanie w kuchni i bardzo chętnie sięgam po unikalne przepisy z mięsem drobiowym w roli głównej.

 

Drób jest mięsem uniwersalnym i doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami i przyprawami. Połączenie popularnego drobiu z nutką egzotyczności sprawia, że zwykłe danie potrafi się zmienić w prawdziwą kulinarną ucztę. Moi bliscy pokochali kurczaka w takiej postaci, więc podwijaj rękawy i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 ml wody
  • 60 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • rozmaryn, natka pietruszki, koperek
  • sól, czarny pieprz
  • przyprawa do kurczaka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Fileta z kurczaka oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

2. Obrany i drobno posiekany czosnek, wymieszaj z wodą, sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowaną marynatą zalej mięso w misce, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

3. W tym czasie, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem. W misce, roztrzep jajka z przyprawami i podsmażoną wcześniej cebulką.

4. Kawałki fileta, obtocz najpierw w mące, a następnie w masie jajecznej.

 

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

6. Usmażonego fileta, poukładaj na blaszce wysmarowanej olejem i zalej pozostałymi – roztrzepanymi jajkami.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 ° C, przez 15 minut. Gotowe!

 

Kurczaka po arabsku, podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i zestawem pysznych, ulubionych surówek. Smacznego!

error: Content is protected !!