Babka Jabłkowa – Genialne ciasto, które nie ma sobie równych. Doskonała na każdą okazję i dla całej rodziny
Pyszna, aromatyczna i pełna smaku babka jabłkowa to ciasto, które zawsze gości na moim uroczystym i świątecznym stole. Szybki i prosty w wykonaniu deser, bogaty w wyjątkowy smak cydru nie pozostawi wobec siebie nikogo obojętnym.
Dzięki takim właśnie przepisom, Twoje kulinarne wyczyny stają się wyjątkowe. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Mąka pszenna 350 g
-
Cydr 250 ml
-
Masło 200 g
-
Cukier 200 g
-
Kwaśna śmietana 100 g
-
Jajka 2 szt.
-
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
-
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
Soda 0,25 łyżeczki
-
Skrobia kukurydziana 15 g
-
Gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
-
Cynamon 1 łyżeczka
-
Sól 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. Cydr przelej do garnka i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Do połowy cydru, dodaj wanilinę i śmietanę. Dobrze wymieszaj.
2. Roztop 180 g masła i odstaw do wystygnięcia. W wygodnej misce, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą, sól, sodę oczyszczoną, pół gałki muszkatołowej i cynamon.
3. W osobnej misce, ubij jajka ze 150 g cukru i jajek. Delikatnie mieszając, dodawaj stopniowo stopione masło oraz suche składniki. Na koniec, dodaj masę cydrowo-śmietanową. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta.
4. Przełóż gotowe ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i wygładź.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 ° C, przez 60–80 minut. Gotowość sprawdzaj wykałaczką lub drewnianym patyczkiem.
6. Pozostały cydr, wymieszaj ze szczyptę soli, 50 g cukru, resztę cynamonu, gałką muszkatołową i 1 łyżką roztopionego masła. Przygotowaną mieszanką, wysmaruj dokładnie wierzch, boki babki i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowe!