Baileys – Ten smak zna każdy, kto lubi likiery o wyjątkowym smaku. Przygotujesz go z kilku składników i w zaledwie kilka minut

Ten wyjątkowy w smaku likier śmietankowo – czekoladowy, jest uwielbiany przez wszystkich miłośników Baileysa. Niestety jego skład jest utrzymywany w ścisłej tajemnicy przez producentów i nawet najlepsza, podrobiona wersja jest daleka od oryginału.

 

Poznaj zatem przepis na Baileysa, któremu do oryginału jest najbliżej. Ten doskonały likier, możesz również wzbogacić nutką mięty, dodając czekoladę z nadzieniem miętowym, nutką kawową lub orzechową. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Śmietanka (minimum 30%) 440 ml
  • Cukier 180 g
  • Ciemna czekolada 40 g
  • Cukier waniliowy 10 g
  • Whisky 440 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnego garnka z grubym dnem, wlej śmietankę i wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym.

 

2. Ciemną, gorzką czekoladę (minimum 80% zawartości kakao), pokrusz i wrzuć do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się czekolady, na gładką masę – nie gotuj!

3. Gdy masa nieco przestygnie, dodaj dobrej jakości whisky i całość zblenduj. Przelej gotowy Baileys do butelki i zakręć. Otrzymasz 1 litr pysznego likieru o mocy 17%. Gotowe!

 

Dobrze zamknięta i zabezpieczona butelka z Baileysem, może być przechowywana nawet przez 2 lata. Jeśli jednak już ją otworzysz, powinien być spożyty w ciągu 2 tygodni. To doskonały dodatek na bazie alkoholu na każdą uroczystość lub świetny dodatek do ciast i deserów. Smacznego!
error: Content is protected !!