Bajgle to różnorodne danie, które za każdym razem może smakować inaczej. Zerwałaś jagody? Zrób więc bajgle z jagodami. Zamroziłaś truskawki? Zrób bajgle z truskawkami. A może wolisz mięsne dania? Wtedy możesz zrobić bajgle z szynką albo mięsem mielonym. Podstawą jest jednak ciasto… drożdżowe ciasto.

Składniki ciasta drożdżowego na bajgle:
-
1 szklanka mleka
-
50 g drożdży
-
3 łyżki cukru
-
1 paczka masła
-
3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Etap 1: Podgrzewamy mleko, tak, aby się nie zagotowało, i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem. Całość umieszczamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 20-30 minut.
Etap 2: Rozgniatamy masło dodając mąkę.
![]()
Etap 3: Gdy drożdże urosną łączymy wszystkie składniki i mieszamy. Ugniatamy ciasto do momentu aż przestanie się przyklejać do dłoni. Jeśli ciasto się klei to dodajemy trochę mąki, żeby się nie przyklejało. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 części i chowamy do lodówki na około godzinę.

Etap 4: Każdą z czterech części rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 15 trójkątów. Do każdego trójkącika wkładamy przygotowane nadzienie/farsz i zawijamy ciasto, żeby powstał bajgiel. Bajgle mogą być na słodko, np. z owocami lub czekoladą, na słono lub na ostro, np. z mięsem, szynką, suszonymi pomidorami i fetą lub grzybami i cebulą.

Etap 5: Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej bajgle. Bajgle na słono lub na ostro możemy posmarować żółtkiem jajka za pomocą pędzelka przed pieczeniem. Pieczemy przez około 20-30 minut. Bajgle na słodko po pieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


