Bankietowa rolada wołowa- Idealna potrawa na uroczysty stół. Spróbuj, i przekonaj się sama jaka ona jest pyszna

Tak przygotowana rolada na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom dań mięsnych. Moja rodzina oraz zaproszeni goście zawsze zachwalają przygotowaną roladę wołową.

 

Sposób przygotowania jest banalnie prosty więc na pewno da sobie radę nawet początkujący kucharz. Zamiast używać suszonych ziół, koniecznie korzystaj ze świeżych. Przygotowana rolada na pewno będzie jeszcze bardziej zachęcała swoim pięknym zapachem świeżych ziół. Koniecznie musisz spróbować tak pysznego dania!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 g twardego sera
  • 2 jajka
  • 1 kg wołowiny
  • Cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml soku pomidorowego
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki oregano
  • Pół łyżeczki suszonej pietruszki
  • Pół łyżeczki bazylii
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Pół łyżeczki soli

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie obierz cebulę, następnie pokrój ją w pół piórka, potem przez praskę przeciśnij obrany czosnek.

2. W miseczce wymieszaj bazylie, pietruszkę, oregano, bułkę tartą, czosnek oraz sól. Zatrzyj za pomocą tarki na dużych oczkach ser, dodaj go do przygotowanej mieszanki ,następnie wbij jajka i całość dokładnie połącz ze sobą.

3.Czyste oraz osuszone mięso ponacinaj wzdłuż włókien , pamiętaj aby nie nacinać do samego końca. Całość przypraw dokładnie pieprzem oraz solą.

4.Przygotowany wcześniej farsz wyłóż na mięso ( tak jak pokazane jest na zdjęciu poniżej).

5.Przygotowane mięso zwiń mocno w rulon , następie zwiąż używając dratwy lub nitki.

6.Używając naczynia żaroodpornego, przenieś na dno pokrojoną cebulę, następnie połóż na niej gotową roladę. Do naczynia wlej sok pomidorowy oraz wino, następnie przykryj całość folia aluminiową.

 

7. Piecz przez 2 godziny w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

8.Przed końcem pieczenia zdejmij folię, następnie piecz ponownie 20 minut. Rolada będzie chrupiąca i pięknie złocista. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!