1. Na samym początku trzeba najlepiej przez całą noc, albo chociaż kilka godzin namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Następnie całą wodę wylej, po czym opłucz fasolę.
2. Opłuczoną fasolę włóż do dużej patelni, następnie wlej wodę 1:3, po czym gotuj do momentu aż fasola będzie miękka.
3. Następnie odlej pozostała wodę. W miedzy czasie zacznij obierać marchew oraz cebulę, po czym pokrój na kosteczkę, a kiełbasę na mniejsze kawałki.
4. Pokrojone warzywa smaż na patelni z rozgrzanym olejem, , następnie po kilku minutach dodaj także pokrojoną kiełbasę, całość smaż przez kilka minut, po czym przypraw sola, pieprzem oraz wędzoną papryką. Do podsmażonych składników dodaj fasolę, pomidory wraz z sokiem, po czym całość duś jeszcze 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie pyszna fasolką z kiełbasą jest gotowa!