Bigos cygański- przygotuj z podanych składników poniżej, a smak zachwyci wszystkich.

Zajadam się wszystkimi daniami , gdzie występuje kapusta. Bigos cygański robię od niedawna, jednak jego smak zachwyca wszystkim z mojej rodziny. Spróbuj, a zobaczysz że warto!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • Kilogram pieczarek
  • Kilogram kapusty
  • 4 cebule
  • Kilogram kiełbasy wędzonej
  • 800 ml sosu cygańskiego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • Do smaku sól
  • Do smaku czarny pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1.Pod bieżącą wodą opłucz kiszoną kapustę. Pokrój ja dokładnie, następnie wrzuć go garnka i wlej wodę. Przez 30 minut gotuj na średnim ogniu.

2.Dokładnie umyj pieczarki, następnie pokrój je w paski i podsmaż na patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Przypraw solą i pieprzem, następnie przełóż gotowe do garnka z kapustą.

3. Pokrój w kosteczkę cebulę oraz kiełbasę wędzoną i podsmaż na tej samej patelni z dodatkiem oleju. Gotowe dodaj również do kapusty.

4. Sos cygański dodaj na sam koniec wymieszaj i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, danie jest gotowe.

 

Cygański bigos podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!