Bigos- najlepszy przepis, bo dostałam go od mojej babci

Wszyscy lubimy zajadać się pysznym polskim bigosem. Istnieje bardzo wiele przepisów, jednak ten poniżej jest jednym z najlepszych.

 

W mojej rodzinie przygotowujemy bigos według sprawdzonego przepisu mojej babci. Na każdym rodzinnym spotkaniu, to właśnie to pyszne danie moja babcia stawiała na stole. Koniecznie musisz spróbować jaki jest pyszny!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 600 g białej kapusty
  • 150 g suszonych śliwek
  • Marchew
  • Cebula
  • Pół kg mięsa wieprzowego
  • 200 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 2-3 liście laurowe
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Kolendra, sól, oraz czarny mielony pieprz

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Dokładnie oczyść oraz umyj mięso wieprzowe, następnie pokrój w kostkę i smaż na patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor.


2. Pokrój drobno kapustę, następnie za pomocą tarki zetrzyj marchew na dużych oczkach, a cebulę pokrój w drobne piórka. Do podsmażającego się mięsa dodaj cebulę oraz marchew. Warzywa duś do momentu, aż całkowicie będą miękkie. Z patelni całość przenieś do większego garnka.

3. Na mniejsze kawałki pokrój wędzone żeberka, następnie przełóż je do garnka. Dodaj koncentrat i przypraw do smaku solą. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Duś całość przez 5 minut, następnie do garnka przełóż kapustę kiszoną oraz kapustę drobno pokrojoną. Pamiętaj, aby nie dolewać wody, gdyż kapusta w zupełności puści dużo soku.

5. Przez około pół godziny gotuj bigos pod przykryciem na małym ogniu. W miedzy czasie zaparz suszone śliwki gorącą wodą. Po jakimś czasie pokrój wszystkie śliwki na małe kawałki.

6. Po całkowitym czasie gotowania dodaj śliwki, liście laurowe oraz kolendrę. Przypraw mielonym czarnym pieprzem.

 

Całość dokładnie ponownie wymieszaj i gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Tak o to najlepszy bigos jest gotowy! Życzę smacznego!

error: Content is protected !!