Bitka drobiowa z serem – Zachwyciłam swoich gości, podczas niejednej uroczystości
1 940
Dania z mięsem drobiowym w roli głównej to zawsze dania szybkie i uniwersalne. W mgnieniu oka, przygotujesz pyszne danie na wiele różnych sposobów.
Bitki drobiowe z serem, są nie tylko delikatne i soczyste, ale już samym wyglądem cieszą oko. Idealnie nadają się na smakowite danie obiadowe, oraz na ciepłą i oryginalną kolację. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
3 filety z kurczaka
1 jajko
120 g twardego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
1. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka, dopraw solą i pieprzem, a następnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą.
2. Na jednej połowie rozbitego fileta, ułóż kawałek sera. Potem złóż go na pół i z pomocą tłuczka, zbij ze sobą brzegi.
3. W osobnych miseczkach przygotuj jajko, mąkę i bułkę tartą. Panieruj bitki kolejno, najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej.
4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem po obu stronach na złoty kolor. Smacznego!
Gotowe bitki, podawaj z ziemniakami lub dowolnymi, ulubionymi warzywami.
Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi!