Bitka drobiowa z serem – Zachwyciłam swoich gości, podczas niejednej uroczystości

Dania z mięsem drobiowym w roli głównej to zawsze dania szybkie i uniwersalne. W mgnieniu oka, przygotujesz pyszne danie na wiele różnych sposobów.

 

 

Bitki drobiowe z serem, są nie tylko delikatne i soczyste, ale już samym wyglądem cieszą oko. Idealnie nadają się na smakowite danie obiadowe, oraz na ciepłą i oryginalną kolację. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • 120 g twardego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka, dopraw solą i pieprzem, a następnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą.

2. Na jednej połowie rozbitego fileta, ułóż kawałek sera. Potem złóż go na pół i z pomocą tłuczka, zbij ze sobą brzegi.

 

3. W osobnych miseczkach przygotuj jajko, mąkę i bułkę tartą. Panieruj bitki kolejno, najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej.

 

4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem po obu stronach na złoty kolor. Smacznego!

Gotowe bitki, podawaj z ziemniakami lub dowolnymi, ulubionymi warzywami.

 

Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi!

error: Content is protected !!