Przypominamy przepis na przysmak PRL-u. Pamiętacie.

W czasach PRL-u kupienie czekolady było nie lada wyczynem. Zapotrzebowanie na słodkości zaspokajało się więc substytutem.

 

Wyrobem, który czekoladę przypominał w smaku. Stąd nazywano go “blokiem kryzysowym”.

Tak naprawdę powstaje z prostych składników nie zawiera polepszaczy i ma dużo dodatków. Wcale więc czymś skromnym i zastępczym nie jest. W porównaniu do dzisiejszej sklepowej czekolady, w której składzie znajdziemy emulgatory, aromaty i barwniki. Jest bardziej naturalnym produktem.

Blok kryzysowy wspominamy z nostalgią. Nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu zasłodzić się smakiem dzieciństwa.

 

Jeżeli blok żyje w zakamarkach waszych wspomnień, ale nie wiecie jak przygotować mamy dla Was przepis:

Potrzebujecie:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 opakowanie mleka w proszku
  • 1 paczka herbatników
  • 1 opakowanie orzechów ziemnych lub laskowych, rodzynek według uznania

 

Składniki można nieco modyfikować. Można dać trochę więcej mleka w proszku. Należy pamiętać, że nie może być granulowane. Ilość kakao można zwiększyć do 5 łyżek, jest wtedy ciemniejszy. Dodatki dosypujemy również według uznania. Niektórzy wolą bardziej nafaszerowany, a inni rozkoszują się głównie smakiem masy. Herbatniki, orzechy czy rodzynki traktując jako niewielki dodatek. Można pominąć herbatniki, blok bardziej będzie wówczas przypominał czekoladę lub zrobić blok z samymi herbatnikami.

 

 

Do garnka włóż masło, cukier, kakao i wodę. Zagotuj wszystkie składniki i nie przestawaj mieszać. Następnie zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

Dosyp do garnka mleko w proszku, można użyć miksera żeby je lepiej rozprowadzić. Następnie dorzuć połamane herbatniki, orzechy i bakalie. Po wymieszaniu przełóż masę do foremki keksowej, którą wcześniej natłuścisz lub wyłożysz papierem do pieczenia lub folią. Odstaw na godzinę do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki.

Kolejnego dnia możesz zajadać się pysznym przysmakiem PRL-u ? Jeśli nie wytrzymasz do następnego dnia, to odstaw chociaż na 3 godziny ?

 

Podzielcie się ze znajomymi. Z pewnością pocieknie im ślinka ?

error: Content is protected !!