Błyskawiczna Sałatka „Pekińczyk” – Lekka i aromatyczna. Te dodatki sprawiają, że nie można jej się oprzeć

To właśnie ta sałatka sprawiła, że swoją prostotą i szybkością wykonania zawładnęła sercami moich bliskich, rodziny i przyjaciół.
Przygotujesz ją ekspresowo i ze składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Jedynym problemem, może okazać się wykonanie domowego majonezu. Nie załamuj się jednak, to nie jest wcale takie trudne jak Ci się wydaje. A jeśli z jakiegoś powodu starasz się go nie jeść, zawsze możesz przygotować swój ulubiony dressing. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
  • Kapusta pekińska 200 g
  • Olej słonecznikowy 150 ml
  • Twardy ser 50 g
  • Pomidory 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Jajko 1 szt.
  • Musztarda 0,5 łyżeczki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Cukier łyżeczka
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę drobno poszatkuj i lekko ugnieć dłonią. Umyte pomidory, pokrój w ósemki.

2. Przełóż warzywa do wygodnej miski, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj.

3. Teraz przygotuj domowy majonez: W misce, ubij jajko z olejem, musztardą, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny z pomocą blendera. Polej warzywa przygotowanym majonezem i dobrze wymieszaj. Gotowe!

 

Przed podaniem, schłodź sałatkę w lodówce przez 30 minut. Doskonale smakuje jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do dań mięsnych z ziemniakami. Smacznego!
error: Content is protected !!