Bułeczki plecione bardzo delikatne z orzechowym nadzieniem.
827
Moimi plecionymi bułeczkami zajada się cała rodzina! Zawsze mówią , że nie będą pić herbaty jak nie będzie bułeczek. Składniki do nich potrzebne są bardzo łatwo dostępne. Pyszne nadzienie z ciastem drożdżowym.
Do przygotowania bułeczek będzie potrzebny twarożek chudy (9%). Nie dodawaj zbyt dużo siekanych orzechów. Zmiażdż je tak, aby zostały jeszcze małe kawałeczki orzechów. Zapraszam na przepis.
LISTA SKŁADNIKÓW:
270 g twarogu
3 jajka
170 g cukru
8 g cukru waniliowego
Łyżeczka soli
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
290 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich
50 g masła
Łyżeczka cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Do blendera przenieś twarożek, dodaj cukier waniliowy, 2 jajka, 70 gram cukru oraz sól. Za pomocą blendera zmiksuj te składniki do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2.Zmiksowaną masę przemieś do miski, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz wlej olej, dokładnie zagniataj ciasto. Posyp blat oraz ciasto mąką. Zacznij formować kulki. Dokładnie rozwałkuj każdą kulkę.
3.Na małe kawałki pokrój orzechy. Dodaj cukier oraz masło, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
4. Na każdym kawałku ciasta połóż nadzienie, zawiń ciasto w trzy warstwy. Każdy uzyskany kawałek ciasta pokrój na osiem pasków, następnie przekręć.
5.Na formę do piecznie wyłóż papier i układaj poskręcane bułeczki, które posmaruj jajkiem. Piecz przez 20 minut w 180-190 stopniach.
6. Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem i możesz podawać!
Teraz możesz zaparzyć herbatę. Nie długo rodzina będzie kosztowała Twoich wspaniałych wypieków. Pomyśl , jakie nadzienie może jeszcze pasować do ciasta twarogowego?