Bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym – Genialne, delikatne i puszyste ciasto z aromatycznym, pysznym wnętrzem. Moi bliscy je uwielbiają

Bardzo smaczne i sycące danie lub przekąska, które możesz przygotować na każdą okazję. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe z genialnym, ziemniaczanym wnętrzem, zachwyci każdego bez wyjątku.

 

Szybkie i łatwe w przygotowaniu bułeczki, polecam wszystkim ceniącym swój czas spędzony w kuchni Paniom domu, które lubią zaskoczyć swoich bliskich smacznym i oryginalnym jedzeniem.

Bułeczki z ziemniaczanym nadzieniem, najlepiej komponują się w towarzystwie zestawu surówek z świeżych warzyw. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 14d drożdży (instant)
  • 20g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200ml mleka
  • 100ml tłustej śmietany
  • 40g masła (nie margaryny)
  • 3 żółtka

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 8-10 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól i przyprawy (do smaku)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta: Ciepłe mleko, wymieszaj ze śmietaną, dodaj drożdże i cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie, dodaj 2 żółtka utarte ze stopionym masłem.

2. Do wysokiej miski, wsyp mąkę, sól i stopniowo dodając przygotowany wcześniej zaczyn, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Potem, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto w tym czasie, powinno potroić swoją objętość.

 

3. Teraz przygotuj farsz: Umyte i obrane ziemniaki, ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie przepuścić przez praskę lub utłucz na gładkie puree.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Do wystudzonych ziemniaków, dodaj masło, kwaśną śmietanę, przyprawy (jeśli jest taka potrzeba) i usmażoną cebulkę. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

4. Z ciasta, uformuj kulki o równej wielkości, potem przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut.

 

5. Teraz, kulki lekko rozpłaszcz i na środek każdej, nałóż porcję nadzienia i złącz brzegi, ponownie formując kulki. Następnie, poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilka minut.

 

6. W tym czasie, wymieszaj odstawione wcześniej żółtko z 1 łyżką śmietany. Potem wysmaruj wszystkie bułeczki na całej powierzchni.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 15-20 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!