Bułeczki z serem – Przygotowane według tego, sprawdzonego przepisu zawsze są puszyste i delikatne. Ich serowe wnętrze zachwyci każdego

Za bułeczki drożdżowe z serem, według tego przepisu moja rodzina jest w stanie zrobić dosłownie wszystko. Dzięki temu zawsze mam przy sobie pełno pomocników i błysk w kuchni po ich przygotowaniu.

 

Genialne, drożdżowe bułeczki z serem to pyszna przekąska, smaczne i pożywne śniadanie dla każdego, które możesz z powodzeniem zabrać ze sobą w drogę. Zawsze są delikatne, puszyste i mięciutkie, nawet następnego dnia. Chociaż jestem pewna, że nie zostanie na potem nawet jedna sztuka. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 800-900g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 250g twardego sera
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 10g drożdży instant
  • 100ml oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do ciepłego mleka, dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.

 

2. Do wysokiej miski, przesiej mąkę z solą. Roztrzep dwa białka i jedno żółtko jajka (drugie żółtko wbij do osobnej miseczki).

 

3. Roztrzepane jajka, dodaj do przygotowanego wcześniej rozczynu, wlej olej i dobrze wymieszaj.

 

4. Teraz, wymieszaj mąkę z rozczynem, dodaj miękkie masło i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.

 

5. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

6. Po tym czasie, zagnieć ponownie ciasto i podziel na 20 części. Z każdego kawałka uformuj kulkę.

 

7. Każdą kulkę lekko rozpłaszcz i w środek włóż 2 cm. kostkę sera żółtego. Potem dobrze sklej brzegi ciasta i uformuj ponownie kulkę. Wszystkie kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.

 

8. Blaszkę przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut.

9. Przed pieczeniem, wysmaruj bułeczki roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami sezamu.

 

10. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220°C, przez 15-20 minut. Gotowe!

 

Pyszne drożdżowe bułeczki, możesz również wypełnić farszem mięsnym, pieczarkowym lub grzybowym oraz jajecznym ze szczypiorkiem. Smacznego!

error: Content is protected !!