Burek Cigar – Ten przysmak, będzie idealną przekąską na każdej imprezie

Tradycyjne tureckie burki, wykonuje się z bardzo cienkiego, specjalnego ciasta i mają kształt cygara. Można je wypełnić najróżniejszym nadzieniem i serwować jako przekąskę lub delikatny, lekki deser na słodko.

 

 

Nasza propozycja na burek cigar, będzie zdecydowanie łatwiejsza do wykonania, ale w smaku tak samo genialna.

Serwuję je najczęściej w wersji na słono, jako przekąskę na każdą organizowaną imprezę. Zamiast ciasta, stosuję gotowe placki tortilla i jest to idealny zamiennik. Moi goście, za każdym razem chwalą je w nowym wykonaniu i zajadają do ostatniej sztuki. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 4 placki tortilli
  • 150 g twarogu
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

1. Gotowe placki tortilli pokrój w trójkąty.

2. Twaróg pognieć widelcem, dodaj pieprz i sól do smaku oraz oddzielone od białka żółtko. Dokładnie wymieszaj.

 

3. Na szerokiej krawędzi, wyciętego trójkąta, nałóż trochę farszu i zwiń go ciasno w rulonik. Końcówkę, posmaruj białkiem i zawiń rulonik do końca.

 

4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, a nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe!

 

 

 

Prawda, że szybko, prosto i pysznie? Podziel się przepisem z przyjaciółmi!

 

error: Content is protected !!