Cebulowe Bułeczki – Zachwycisz smakiem nie tylko domowników.

Będziesz zaskoczony, ale z tak skromnego zestawu składników możesz przygotować prawdziwe arcydzieło! Są wyjątkowo smaczne i można je podać z ulubionym sosem. Do tego są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu!

 

SKŁADNIKI
  • 180 ml wody gazowanej
  • 350 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki nasion sezamu

 

PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw obierz cebulę i pokrój ją w małe kostki.

2. Następnie przygotuj ciasto. Przesiej mąkę i dodaj do niej suche drożdże.

3. Dodaj również cukier, sól i olej.

4. Po wymieszaniu posiekanej cebuli z mąką zalej wszystko wodą gazowaną i ugnieć ciasto.

5. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

6. Po upływie wymaganego czasu podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj każdy kawałek.

7. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Poukładaj rozwałkowane ciasto na blaszkę i odstaw na 15–20 minut.

8. Podczas oczekiwania wymieszaj 1 łyżkę wody i 1 łyżkę oleju. Przed pieczeniem, posmaruj każdą bułeczkę mieszanką z olejem i posyp sezamem.

9. Pozostaje tylko podgrzać piekarnik do 180 stopni i piec bułeczki przez 40 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!