Nazwa tych pysznych klusek pochodzi z Litwy i pamięta czasy pierwszej wojny światowej, kiedy ogromne niemieckie sterowce cały czas latały nad Litwą. Duże kluski z mięsnym nadzieniem, swoim kształtem mocno je przypominają.

Ciasto na cepeliny, przygotowywane jest z surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych. Ziemniaki kiełkujące i zielone nie nadają się do naszych cepelinów. Moja rodzina je uwielbia. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 
600 g surowych ziemniaków
- 
200 g gotowanych ziemniaków
- 
300 g mięsa mielonego
- 
100 g boczku
- 
2 cebule
- 
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 
1 łyżeczka soli
- 
mielony czarny pieprz do smaku
- 
śmietana do smaku

PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój drobno cebulę, dodaj do mięsa mielonego. Posól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

2. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij wodę ze skrobią. Nie wylewaj, będzie ci potrzebna.
3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i szybko dodaj do surowych startych ziemniaków.

4. Tymczasem woda z surowych startych ziemniaków odstała, więc ostrożnie odlej wodę. Na dnie osiadła skrobia, to jej potrzebujesz.
Dodaj skrobię do ziemniaków, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Aby sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco zwarte, wykonaj mały eksperyment. Uformuj z ciasta małą kulkę i zanurz w gorącej wodzie. Poczekaj 1-2 minuty. Jeśli kulka nie rozpadnie się, ciasto będzie idealne.
Jeśli nie, dodaj skrobię i eksperymentuj ponownie, aż kulka zachowa swój kształt.
 6. Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj owalne kluski, przypominające cepeliny, zawijając w środku porcję mięsnego farszu.
7. Gotuj cepeliny w osolonej, wrzącej wodzie przez 15 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

8. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę i boczek. Podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.

9. Możesz również do skwarek dodać kwaśną śmietanę, ale nie jest to konieczne. Śmietanę można dodać na końcu.

10. Podawaj cepeliny w głębokim talerzu, polane skwarkami i śmietaną. Smacznego!

 
			 
				
