Chleb bez ugniatania – Spróbuj sprawdzonego przepisu na świeże, pachnące i chrupiące pieczywo każdego dnia

Jeśli do tej pory, nie próbowałaś samodzielnie piec chleba w domu z obawy o zbyt długi czas przygotowania – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Poznaj wyjątkowy przepis na świeży chlebek każdego dnia, bez mozolnego i kilkukrotnego ugniatania ciasta. Ciasto przygotowane według tego, sprawdzonego przepisu zawsze ma pyszną i chrupiącą skórkę oraz jest wilgotne i delikatne w środku. Nie ma nic lepszego, jak nieziemski aromat świeżo upieczonego chleba, który roznosi się po całym domu. Od dziś na śniadanie, nie będziesz musiała już nikogo wołać… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 530 g
  • Woda 420 ml
  • Drożdże 10 g
  • Sól 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj przesianą mąkę,potem przełóż je do wysokiej miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

2. W tym czasie, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nie zapominając, że ciasto ma być bez ugniatania, wstaw miskę przykrytą folią spożywczą do lodówki na całą noc.

 

3. Rano, wyjmij ciasto, podziel na 3 części. Każdą zanurz w mące i uformuj chlebek (zbierając brzegi ciasta w dół i do środka).

4. Uformowane chlebki, przełóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 40-60 minut ( nie musisz ich przykrywać).

 

5. Wstaw blaszkę do piekarnika na połowie wysokości, na najniższym poziomie wstaw drugą blaszkę z gorącą wodą (1,5 szklanki), aby stworzyć parę wodną.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 235°C, przez 45 minut. Gotowe!

 

 

Gotowy chlebek przed podaniem, odstaw do całkowitego wystygnięcia. Ciasto na chleb, według tego przepisu, możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni i piec świeży chleb nawet codziennie. Pamiętaj tylko, aby przykryć ciasto w misce folią spożywczą, która zapobiegnie napowietrzeniu ciasta. Smacznego!

error: Content is protected !!