Chleb dyniowy – Chrupiąca skórka, piękny kolor i delikatne, puszyste wnętrze sprawia, że nie można mu się oprzeć

Od kilku lat w okresie jesiennym – listopadowym, piekę pyszny chleb dyniowy, według starego i sprawdzonego przepisu mojej cioci. Niezwykle aromatyczny, delikatny i puszysty chleb dyniowy, doskonale smakuje zarówno na zdrowe i energetyczne śniadanie oraz jako dodatek do ulubionej zupy krem – oczywiście dyniowej.

 

Ma piękny pomarańczowy kolor, a aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia sprawia, że nikogo nie muszę wołać do stołu. Moi bliscy przybiegają na śniadanie sami – błyskawicznie. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 300g
  • Dynia 200 g
  • Mąka pełnoziarnista 150 g
  • Woda 110-130 ml
  • Drożdże 5 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 5 g
  • Rozmaryn 1 łyżeczka
  • Kolendra 0,5 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj mąkę zwykłą, pełnoziarnistą, cukier, sól i drożdże. Następnie, dodaj startą na tarce o grubych oczkach, obraną ze skórki dynię.

2. Dodaj połowę wody i ugniataj jednolite ciasto, stopniowo dodając po łyżce pozostałej wody – ciasto powinno być lekko lepkie.

3. Przełóż ciasto na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 30 stopni C, przez 35–45 minut.

4. Po tym czasie, przełóż ciasto na posypany mąką blat roboczy i ponownie zagnieć. Następnie uformuj z niego prostokąt, posyp rozmarynem, kolendrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

5. Zawiń wszystkie krawędzie do środka w kształt koperty i przełóż do formy o wymiarach 23×11 cm., wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 30-40 minut. Upieczony chleb, zostaw w gorącym piekarniku przez 5 minut, a następnie wyciągnij i odstaw do wystygnięcia. Gotowe!

 

Pyszny, aromatyczny chleb dyniowy, po upieczeniu ma piękny kolor i zachwyci swoi smakiem każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Smacznego!

error: Content is protected !!