Chleb żytni na kefirze – Zdrowy i smaczny bez grama drożdży i długiego wyrabiania ciasta. Jedz i chudnij każdego dnia, bez żadnych wyrzutów sumienia

Jeśli jesteś na diecie lub dbasz o zdrowe żywienie siebie i bliskich – ten przepis jest właśnie dla ciebie.

 

Smaczny i zdrowy chleb żytni z tymi dodatkami sprawi, że już zawsze będziesz go piekła samodzielnie w domu i nawet nie spojrzysz na masowe wypieki sklepowe. Chleb, przygotowany według tego sprawdzonego przepisu długo pozostaje świeży, a jego zdrowotne właściwości sprawiają, że pieczesz go z prawdziwą przyjemnością i jesz bez żadnych wyrzutów sumienia. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 220 g mąki żytniej
  • 200 ml kefiru
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 40 g otrębów pszennych lub żytnich
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smarowania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski wlej kefir, dodaj cukier, sól, sok z cytryny, sodę oczyszczoną i wymieszaj. Następnie, dodaj oliwę z oliwek, otręby, nasiona kolendry i lnu.

 

2. Teraz, dodaj przesianą mąkę żytnią, wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto. Powinno być nieco klejące, przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40- 60 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, pozwól mu całkowicie wystygnąć, a potem wołaj bliskich na śniadanie. Smacznego!

error: Content is protected !!