Bardzo łatwo jest zrobić chleb w domu – ten przepis nie wymaga piekarnika.
1 580
Domowy chleb może być zrobiony bez piekarnika.
Ze względu na swój niepowtarzalny smak, domowe wypieki cieszą się dużą popularnością. Chleb ze sklepów jest o wiele mniej wartościowy niż chleb domowej roboty. Domowy chleb jest również zdrowszy niż chleb kupiony w sklepie. Dzięki temu przepisowi uzyskasz pyszny domowy chleb, który można upiec bez użycia piekarnika.
Te składniki są niezbędne do zrobienia chleba:
500g mąki pszennej
Olej do smażenia
10g soli
330 ml wody
15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży suszonych.
Jak zrobić chleb
Pierwszym krokiem jest pokruszenie drożdży, a następnie dodanie odrobiny ciepłej wody. Dobrze wymieszaj. Drożdże powinny być całkowicie rozpuszczone w wodzie.
Drożdże suszone można dodać do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj do miski mąkę, sól i rozpuszczone drożdże lub drożdże suszone. Połącz wszystko dokładnie.
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Uformuj z ciasta dwie kulki.
Pozostaw kule do wyrośnięcia na 30 minut. Po upływie około 30 minut od wyrośnięcia, posmaruj olejem dużą patelnię. Kiedy kulki z ciasta będą już zarumienione, połóż jedną kulkę na patelni. Smażyć na średnim ogniu lub na połowie mocy przez 12-15 minut.
Po upływie czasu, posmaruj wierzch chleba olejem i odwróć go na patelni do góry nogami.
Piecz ciasto przez kolejne 12-15 minut.
Po tym czasie domowy chleb będzie gotowy.
Możesz również upiec kolejny bochenek domowego chleba, używając drugiej kuli ciasta.