Chrupiąca pizza – Upieczona w ten sposób, zawsze jest chrupiąca a nadzienie soczyste. Koniecznie musisz spróbować

Wszyscy uwielbiamy pizzę, która ma wilgotny farsz i chrupiące ciasto. Dlatego pewnie, najczęściej zamawiamy pizzę na telefon, zamiast piec ją samodzielnie w domu.

 

Całkiem niedawno, poznałam sekret idealnie chrupiącego ciasta pizzy, zachowując przy tym soczystość dodatków. Od dziś, zawsze przygotujesz chrupiącą pizzę w zaledwie 20 minut i z ulubionymi dodatkami. Na moim stole gości bardzo często, ponieważ moi bliscy ją uwielbiają. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Ciasto drożdżowe 1 kg (gotowe lub domowe)
  • Twardy żółty ser 230 g
  • Szynka 100 g
  • Papryka 1 szt.
  • Kukurydza konserwowa 2 łyżki stołowe
  • Ogórki konserwowe 3 szt.
  • Czerwona cebula 1 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 6 łyżeczek
  • Woda 6 łyżeczek
  • Olej słonecznikowy 2 łyżeczki
  • Cukier szczypta
  • Zioła ( bazylia, oregano)
  • Sól szczypta
  • Czarny mielony pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania sosu: W misce, wymieszaj koncentrat pomidorowy, wodę i olej roślinny. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę (0,25), cukier, zioła i pieprz. Dobrze wymieszaj.

 

2. Gotowe ciasto wyłóż na blat roboczy, posypany mąką i rozwałkuj. Upiecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 10 minut. W tym czasie, pokrój pozostałą cebulę w piórka, ogórki w plasterki, paprykę w kostkę.

 

3. Teraz wyjmij ciasto z piekarnika, wysmaruj na całej powierzchni sosem, a następnie posyp cienką warstwą sera i poukładaj pozostałe dodatki. Wierzch, posyp pozostałym serem. Piecz w piekarniku, przez kolejne 10-15 minut. Gotowe!

 

Podwójna warstwa sera sprawi, że nadzienie się nie wysuszy i będzie soczyste. Natomiast zarumienione ciasto, przed nałożeniem nadzienia, pozostawi pizzę chrupiącą. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!