Jak zrobić chrupiące bułeczki. Potrzebujesz tylko 1 kubek jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku

Małe bułeczki z chrupiącym ciastem i miękkim, pysznym nadzieniem to wspaniała przekąska śniadaniowa.

Składniki:

  • 60 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 120 g jogurtu
  • 1 białko jajka
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g lekko miękkiego masła
  • Żółtko jajka, olej do posmarowania bułeczek
  • nasiona – sezam
  • serek śmietankowy
  • różne zioła według uznania

Sposób przygotowania:

Przygotuj miskę. W misce umieść olej, wodę i jogurt. Dodaj białka jaj i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem. Następnie dodaj do mieszanki proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec przesiej mąkę przez sito.

Dodaj do masy masło i dalej mieszaj. Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania gładkiej, nie zbitej masy. Przykryj miskę ręcznikiem na 10 minut.

Wymieszaj suszone lub świeże zioła z serkiem kanapkowym. Jeśli nie lubisz sera, możesz zastąpić go innym nadzieniem.

Z ciasta uformować długi, płaski wałek. Następnie podzielić go na równej wielkości kawałki.

Następnie każdą małą kulkę rozwałkuj na placek. Jak pokazano na poniższym zdjęciu, na każdy naleśnik nałóż łyżeczkę nadzienia i złóż go na drugą stronę.

Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na wierzchu każdej bułeczki rozsmarować masę z żółtek ubitych na oleju. Posypać je ziarnami sezamu. Piec bułeczki w temperaturze 180° Celsjusza przez 20 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!