Chrupiące ogórki kiszone na szybko. Zrób wieczorem, a rano zajadaj ze smakiem

Jeśli masz pod ręką świeże ogórki, z którymi nie masz co zrobić, mamy dla ciebie świetną propozycję.

 

Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne ogórki małosolne, których smakiem możesz cieszyć się już kilka godzin później. Ogórki niezwykle szybko przyjmują aromat przypraw i soli, więc ta przepyszna kiszonka będzie gotowa w ekspresowym tempie.

 

Składniki

  • około 2 kg ogórków
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 50 g kopru
  • 3 łyżki soli

 

Przygotowanie

Umyte ogórki włóż do miski, zalej wodą i odczekaj mniej więcej godzinę. W międzyczasie przygotuj duży słoik i obierz czosnek. Wrzuć go razem z koprem na dno słoika. Pamiętaj, żeby zostawić trochę kopru do ułożenia na wierchu słoika. Na dno słoików możesz wrzucić też liście porzeczki lub chrzan. Ogórki będą wtedy bardziej pikantne.

Wyjmij ogórki z wody i odetnij końcówki po obu stronach. Pozwoli to im szybciej wchłonąć marynatę.

Ułóż ogórki w słoiku możliwie ciasno. Przykryj koprem i posyp je solą.

W garnku zagotuj wodę. Zalej wrzątkiem ogórki i zakręć dokładnie słoik. Lekko poruszaj słoik, aby sól całkowicie się rozpuściła.

 

Pozostaw słoik do ostygnięcia, a później włóż go do lodówki. Po upływie kilku godzin ogórki będą gotowe do jedzenia. Smacznego!

error: Content is protected !!