Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne ogórki małosolne, których smakiem możesz cieszyć się już kilka godzin później. Ogórki niezwykle szybko przyjmują aromat przypraw i soli, więc ta przepyszna kiszonka będzie gotowa w ekspresowym tempie.
Umyte ogórki włóż do miski, zalej wodą i odczekaj mniej więcej godzinę. W międzyczasie przygotuj duży słoik i obierz czosnek. Wrzuć go razem z koprem na dno słoika. Pamiętaj, żeby zostawić trochę kopru do ułożenia na wierchu słoika. Na dno słoików możesz wrzucić też liście porzeczki lub chrzan. Ogórki będą wtedy bardziej pikantne.
Wyjmij ogórki z wody i odetnij końcówki po obu stronach. Pozwoli to im szybciej wchłonąć marynatę.
Ułóż ogórki w słoiku możliwie ciasno. Przykryj koprem i posyp je solą.
W garnku zagotuj wodę. Zalej wrzątkiem ogórki i zakręć dokładnie słoik. Lekko poruszaj słoik, aby sól całkowicie się rozpuściła.