Chrusty na wodzie mineralnej – Banalnie proste, zawsze kruche i smaczne. Pięknie wyglądają, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie

Jeśli chrusty, to tylko na wodzie mineralnej, według tego sprawdzonego przepisu mojej mamy. Zawsze robię je tylko w ten sposób, bo są najlepsze na świecie.

 

Wielkimi krokami zbliża się czas nieposkromionego łasuchowania, jakie daje nam Tłusty Czwartek. W ten dzień, na moim stole nie może zabraknąć pączków i chrustów na wodzie mineralnej. Zawsze robię podwójna porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • mąka – 3 szklanki
  • wódka – 3 łyżki
  • woda mineralna gazowana – 3 szklanki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • kwaśna śmietana – 1 łyżka

 

SKŁADNIKI NA SYROP:
  • woda – 2/3 szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • miód – 1 łyżeczka

1. Zacznij od przygotowania syropu: W garnku, doprowadź do wrzenia na małym ogniu wszystkie składniki, ciągle mieszając.

2. Do wygodnej miski, wsyp mąkę i zrób na środku dłonią wgłębienie. Wlej do niego wodę mineralną, śmietanę, wódkę oraz sól i cukier. Wymieszaj ze sobą składniki, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.

 

3. Po tym czasie, zagnieć ponownie ciasto i podziel na 5 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości 1 mm. Zawiń placki w rulonik i pokrój go pod kątem 45 stopni na kawałki o rozmiarach 2 cm. Krawędzie dociśnij, aby nie rozkleiły się podczas smażenia. Przygotowane chrusty, wysmaruj z wierzchu przygotowanym wcześniej syropem.

4. Smaż na rozgrzanej patelni w głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Podczas smażenia, warstwy nieco się rozchylą i będą wyglądać efektowniej. Przed podaniem, posyp je obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!