Chrusty na kwaśnej śmietanie – Lepiej przygotuj od razu podwójną porcję

Obok chrustów, przygotowanych według tego przepisu, nikt nie przejdzie obojętny. Chrupiące na zewnątrz i delikatne, puszyste w środku, pozostaną smaczne i świeże nawet następnego dnia. Chociaż ze swojego doświadczenia wiem, że znikają tak szybko, że warto od razu przygotować podwójną porcję… Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka jaj
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka brandy
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W ciepłym mleku, rozpuść drożdże z odrobiną cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Następnie, dodaj mąkę z resztą cukru i solą oraz żółtka, brandy i śmietanę. Wymieszaj i podczas zagniatania ciasta, dodaj stopione masło. Przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

3. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 mm i pokrój na równe prostokąty. Na środku każdego zrób nacięcie i przełóż przez dziurkę krawędź ciasta (jak na zdjęciu).

 

4. Smaż chrustu w głębokiej patelni lub garnku z dużą ilością oleju, z każdej strony na złoty kolor.

 

Gotowe chrusty, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i solidnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!