Ciasteczka bezglutenowe z dodatkiem mąki migdałowej – zdrowe oraz bardzo pyszne.

Już od dawna chciałam, aby moja rodzina jadła więcej orzechów. Naprawdę są przydatne! Orzechy włoskie bardzo często dodaje do sałatek, do oglądania filmów najbardziej pasują orzeszki ziemne, a do deserów orzechy laskowe. Jak zaczęłam używać mąki migdałowej do wypieków, to orzechy są częściej dodawane.

 

Rewelacyjnym deserem dla osób dbających o swoją wagę jest ciasto orzechowe. Potrzebne będą tylko trzy składniki. Na przygotowanie tego ciasto potrzeba tylko 40 minut. Szczególnie jak masz mąkę migdałową.

 

Do zrobienia tego ciasta potrzebne będzie półtora szklanki mąki migdałowej. Jak masz ochotę możesz przygotować ją sama. Zalej wrzątkiem obrane z muszli migdały. Po czym dokładnie osusz i za pomocą blendera zmiel.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 125 g migdałów
  • 200 g cukru
  • 2 białka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Migdały dokładnie zmiel na mąkę. Następnie dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Do suchych składników dodaj białka. Dokładnie wymieszaj ciasto i przełóż go do rękawa cukierniczego.

2.Papierem do pieczenia wyłóż blachę. Używając dowolnego kształtu końcówki wyciśnij ciastko na blachę. Posmaruj delikatnie wodą. Piecz przez 15 minut w 160 stopniach. Do momentu zarumienienia się. Pozostaw ciasteczka na blaszce do momentu wystygnięcia, a później przenieś je na talerz.

 

Jako dekoracji użyj migdałów. Tak przygotowane ciasteczka jedz popijając herbatą oraz zabieraj je jako przekąskę do pracy. Moim znajomym bardzo one smakują. Co Ty na to?

error: Content is protected !!