Ciasteczka Dyniowe – Aromatyczne, miękkie i pyszne. Zakochasz się w ich smaku.

Dynia to jesienne, magiczne warzywo. Bez problemu wyczarujesz z niej pyszne pierwsze danie, główne danie i słodki deser. Ciasteczka dyniowe według tego przepisu są miękkie i delikatne, a w całym domu unosi się aromat cynamonu.

 

 

Dla odmiany możesz przygotować polewę waniliową, czekoladową lub po prostu posypać je cukrem pudrem! Uwierz mi, zakochasz się w ich smaku od pierwszego wejrzenia. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 400 g musu dyniowego
  • 140 g cukru
  • 120 g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
SKŁADNIKI LUKRU
  • 200 g cukru pudru
  • 4–5 łyżeczek soku z cytryny

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj dynię do miękkości, a następnie zblenduj na gładką masę.

2. Przełóż mus dyniowy do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową, cynamon i sól.
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, do jednolitej konsystencji. Dodaj olej i wymieszaj.

3. Teraz musisz wymieszać wszystkie suche składniki. Wsyp mąkę pszenną, mąkę owsianą (lub zmielone płatki owsiane), proszek do pieczenia do miski i wszystko dobrze wymieszaj.

4. Do miski z musem dyniowym, stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj mikserem.

5. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego ruloniki i pokrój je na małe kawałki.

6. Z pokrojonych kawałków uformuj okrągłe ciasteczka i ułóż je na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią.

7. Jeszcze w trakcie pieczenia ciasteczek, możesz przygotować lukier. Wymieszaj sok z cytryny ze szklanką cukru pudru i dobrze wymieszaj.

8. Gotowe, jeszcze gorące ciasteczka posmaruj lukrem, silikonowym pędzelkiem.

9. Kiedy lukier zastygnie, ciasteczka są gotowe.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!