Kruche ciasteczka z dżemem – Poznaj genialny przepis na ekspresowe ciasteczka. Ten smak zachwyci każdego.

Wszyscy od czasu do czasu lubimy zjeść coś słodkiego, ale zazwyczaj właśnie wtedy, desperacko przeszukując szafki w kuchni, orientujemy się, że nic już nie zostało. Ubieramy się i czym prędzej biegniemy do najbliższego sklepu i kupujemy wątpliwej jakości, pełne chemii ciastka.

 

Tak było kiedyś… Odkąd mam ten przepis w swojej kolekcji, pyszne domowe ciasteczka mam zawsze ekspresowo, kiedy tylko przyjdzie mi na nie ochota.

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka według tego sprawdzonego przepisu, możesz przygotować z każdym ulubionym dżemem lub innym dowolnym nadzieniem. Tanie, łatwo dostępne składniki, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni i odrobina wyobraźni, pozwolą Ci wyczarować pyszne ciasteczka, które ze stołu znikają błyskawicznie.

 

Kruche ciasteczka z dżemem są idealne na każdą okazję, zarówno do filiżanki porannej lub popołudniowej, aromatycznej kawy i herbaty, jak i na zdrową, chrupiącą przekąskę dla Twoich pociech. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki
  • 120g masła
  • 125g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • starta skórka pomarańczowa – opcjonalnie
  • słoiczek ulubionego dżemu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski przełóż kwaśną śmietanę, dodaj miękkie masło, cukier i cukier waniliowy oraz skórkę z pomarańczy (opcjonalnie). Wszystko dobrze wymieszaj mikserem.

2. Teraz dodaj przesianą mąkę, wymieszaj na jednolitą masę i zagnieć gładkie ciasto.

 

3. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części, każdą zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

4. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta, a następnie w 6-8 cm paski.

 

5. Na brzegu każdego paska, nałóż porcję dżemu i zawiń w rulon. Potem każdy rulon, pokrój na mniejsze kawałeczki (jak na zdjęciu).

6. Ciasteczka przełóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.

 

Ciasteczka z ulubionym dżemem przed podaniem, posyp cukrem pudrem. Smacznego!
error: Content is protected !!