Ciastka francuskie na kefirze – Szybki i smaczny deser na każdą okazję. Obok nich, nikt nie przejdzie obojętnie

Jeśli właśnie brak ci pomysłu co przygotować na małe, niedzielne „co nieco” – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

 

Proste i szybkie w przygotowaniu, domowe ciastka francuskie, polecam wszystkim miłośnikom domowych słodyczy, które można przygotować z tanich i łatwo dostępnych produktów. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 240 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g kefiru
  • 5 g proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • 80 g mąki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do głębokiej miski, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

 

2. Schłodzone masło, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z mąką.

 

3. Teraz, dodaj kefir i dobrze wymieszaj, a następnie ugnieć jednolite, gładkie ciasto.

 

4. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

 

5. W tym czasie, przygotuj kruszonkę: Do wysokiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem.

 

6. Potem dodaj starte, schłodzone masło i utrzyj na „okruchy”. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.

 

7. Ciasto po schłodzeniu oraz kruszonkę, podziel na sześć równych części.

 

8. Wszystkie części ciasta rozwałkuj i układaj naprzemiennie: ciasto – kruszonka, do wyczerpania składników.

 

9. Tak przygotowane warstwy, pokrój na małe trójkąciki. Poukładaj ciastka na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy między nimi.

 

10. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Gotowe ciastka francuskie, odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem, posyp je obficie cukrem pudrem.

 

Pyszne domowe ciastka, przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, świetnie smakują do filiżanki popołudniowej, aromatycznej herbatki. Moich bliskich wcale nie muszę wołać do stołu, kiedy są już gotowe. Smacznego!

error: Content is protected !!