Pyszne ciastka w kształcie ślimaków- z dodatkiem kremu smakują niesamowicie

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na pyszne ciasteczka. Tak przygotowany deser na pewno zachwyci nie jedno podniebienie, koniecznie musisz go przygotować!

 

LISTA SKŁDNIKÓW;

Na ciasto:

  • 100 g cukru pudru
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 białka
  • 10 g drożdży instant

 

Na krem:

  • 2 żółtka
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 320 ml mleka
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 20 ml mleka
  • Żółtko

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Za pomocą trzepaczki, wymieszaj w garnku takie składniki jak: żółtka, cukier waniliowy oraz skrobie. Do przygotowanej mieszanki dodaj mleko, po czym cały czas mieszaj do momentu aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przelej do nie dużej miski, następnie przykryj go folią i odstaw na bok, aby całkowicie ostygł.

2. W dużej misce dokładnie plącz ze sobą wszystkie suche składniki. Do wymieszanych składników wlej ciepłe mleko, białka oraz roztopione masło, całość ponownie wymieszaj, po czym przez kilka minut wyrabiaj ciasto rękoma. Tak przygotowane ciasto włóż do miski, którą starannie owiń folią. Odstaw na bok na około 60 minut.

3.Po upływie tego czasu, przełóż ciasto na blat, który wcześniej obsyp mąką, rozwałkuj całe ciasto w kształt prostokąta, po czym połóż na niego przygotowany krem. Całość starannie zwiń w rulon, następnie używając noża przetnij na mniejsze kawałki. Każdy kawałek połóż na papier , którym został wyłożony na blachę do pieczenia. Tak przygotowaną formę pozostaw na 20 minut. Używając wykałaczki zrób rowek ( tak jak na zdjęciu poniżej). W miseczce wymieszaj mleko z żółtkiem, po czym taką mieszanką posmaruj każde przygotowane ciastko.

4.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie pięknie wyglądające oraz pyszne ciasteczka są gotowe!

Dla lepszego wyglądu koniecznie posyp upieczone ślimaczki cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!