Ciasto Czekoladowe z Kulkami Twarogowymi – Pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo.

Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez czekolady i słodkich czekoladowych wypieków, ten przepis jest dla Ciebie!
Pyszne, delikatne, czekoladowe ciasto z pysznymi twarogowymi, kokosowymi kulkami wprost rozpływa się w ustach. Pysznie smakuje i wygląda oryginalnie! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA KULKI TWAROGOWE
  • 300 g twarogu
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki skrobi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g masła
  • 40 ml mleka lub śmietany

 

PRZYGOTOWANIE
1. Przetrzyj twaróg przez sito, jajko ubij z cukrem. Wymieszaj twaróg z jajkiem, dodaj mąkę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj małe kulki i ułóż je na formie, uprzednio przykrytej papierem do pieczenia i nasmarowanej olejem.

 

2. Teraz czas na ciasto czekoladowe. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki w mleku i zagotuj. Następnie zdejmij mleko z ognia i włóż drobno pokrojoną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
3. Oddziel białka od żółtek. Ubij żółtka z cukrem. Dodaj do mieszanki mleka z czekoladą i wymieszaj mikserem. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj trochę mleka.
4. Teraz ubij białka z solą, na gęstą i sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Zalej ciastem kulki twarogowe i wygładź powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

 

5. Kiedy ciasto stygnie, przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę lub mleko, cukier i masło. Dobrze wymieszaj. Schłodzone ciasto wyjmij z formy i polej polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe. Smacznego!

 

 

Ciasto czekoladowe według tego przepisu, jest naprawdę niezwykłe zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Zapewniam, że zniknie błyskawicznie, ponieważ niezwykle trudno jest się oprzeć takiej przyjemności!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!