Ciasto czosnkowe z ziołami i serem – Świetny sposób na przemycenie odrobiny witamin.

Kiedy wyjmuję ciasto czosnkowe z piekarnika, cała rodzina zwykle zbiera się w kuchni. W końcu nie można oprzeć się aromatowi tego ciasta.

Korzystna kombinacja sera, ziół, czosnku i delikatnego ciasta jest idealna na prosty lunch lub uroczysty obiad. I z barszczem! Pycha!

 

SKŁADNIKI
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 11 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 główka czosnku
  • 200 g masła
  • 200 g sera
  • prostokątna forma do pieczenia o rozmiarach 25 x 11 cm

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut.

2. Następnie zdejmij folię, ponownie wymieszaj i dodaj 300-350 g przesianej przez sito mąki. Przed ugniataniem ciasta, obsyp blat mąką.

3. Przełóż ciasto do miski, wlej oliwę z oliwek i dobrze zagnieć. Następnie przykryj folią i pozostaw na 1 godzinę.

4. W międzyczasie drobno pokrój koperek, dodaj masło i dobrze wymieszaj.

5. Rozwałkuj cienko ciasto i nałóż nadzienie na całej powierzchni.

 

6. Zroluj ciasto z nadzieniem. Przetnij wzdłuż na 2 części i splataj ze sobą łącząc jego końce.

7. Przełóż do formy, wysmarowanej olejem.

8. Całość posyp tartym serem, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut.

 

9. Po upływie tego czasu, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30–35 minut.

 

10. To wszystko, ciasto czosnkowo-serowe jest gotowe.

Smacznego!

error: Content is protected !!