Ciasto Czosnkowo – Serowe z Ziołami – Ten smak i aromat, przywoła do stołu całą rodzinę.

Kiedy wyjmuję te ciasto z piekarnika, cała rodzina natychmiast pojawia się w kuchni. W końcu nie można oprzeć się temu aromatowi, który unosi się w całym domu.

 

 

Niezwykła kombinacja sera, ziół, czosnku i delikatnego ciasta drożdżowego jest idealna na prosty lunch lub uroczysty obiad. A z barszczem smakuje wprost wyjątkowo! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 11 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 główka czosnku
  • 200 g masła
  • 200 g sera
  • prostokątne naczynie do pieczenia 25 x 11 cm

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut.

 

2. Następnie zdejmij folię, wymieszaj i dodaj przesianą mąkę. Przed rozłożeniem ciasta na blacie kuchennym, dodaj 300-350 gramów mąki, a resztą podsypuj ciasto podczas zagniatania.

 

3. Włóż przygotowane ciasto do miski, wlej oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Następnie przykryj folią i pozostaw na 1 godzinę.

 

4. W międzyczasie zblenduj koperek i czosnek, dodaj masło i dobrze wymieszaj.

 

5. Rozwałkuj cienko ciasto i posmaruj je nadzieniem na całej powierzchni.

 

6. Przekrój je na dwie części wzdłuż i spleć ze sobą łącząc końce.

 

7. Przełóż ciasto do formy, wysmarowanej olejem.

 

8. Posyp tartym serem, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.

 

9. Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30–35 minut.

 

10. Ciasto czosnkowo – serowe z ziołami jest gotowe. Smacznego!

 

Ciasto podawaj na gorąco lub na zimno. Smakuje obłędnie w każdej postaci. U mnie w domu, na zimno nie zostaje nawet jedna porcja.

 

Musisz przyznać, że wygląda smakowicie, prawda? Aromat, który wydobywa się podczas pieczenia jet w stanie przywołać na obiad nawet sąsiadów, więc od razu przygotuj podwójną porcję!

error: Content is protected !!