Ciasto dwukolorowe – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Za ten deser bliscy Ci podziękują

Czy do każdego ciasta potrzeba mleka i jajek? Niekoniecznie. Można przygotować równie smaczny deser, nawet jeśli nie mamy takich składników w swojej lodówce. Pokażemy jak przygotować pyszny deser bez nich.
Składniki na część białą:
  • 200 g mąki
  • 220 ml wody gorącej
  • 60 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • Szczypta soli
Składniki na część ciemną:
  • 180 g mąki
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru
  • 240 ml wody gorącej
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • Szczypta soli
Przygotowanie: 

1. W misce umieść wodę, dodać olej i olejek waniliowy. Wymieszaj dokładnie przy pomocy łyżki.

2. W drugiej misce połącz sypkie składniki na jasną część ciasta.

3. Mączną mieszankę dodawaj stopniowo do wody i mieszaj np. przy pomocy trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Formę na ciasto wysmaruj olejem i przelej tam jasne ciasto.

5. Pora na ciemną masę. Do miski wlej płynne składniki i wymieszaj. W drugiej umieść sypkie (razem z kakao) i także wymieszaj. Następnie mączną mieszankę wsypuj stopniowo do wody i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciemną masę wyłóż na jasną i rozprowadź.

6. Piecz ciasto przez 40 min. w 180 st. C góra-dół (przy termoobiegu lepiej ustawić 170-175°C). Gotowe!

Jeśli chcesz, możesz też poeksperymentować i np. wlewać masy na zmianę lub zamieć ich kolejność, lub miejscami ją przemieszać w formie. Dzięki temu możesz uzyskać ciekawe efekty. Smacznego!

error: Content is protected !!