Ciasto dwukolorowe – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Za ten deser bliscy Ci podziękują
1 796
Czy do każdego ciasta potrzeba mleka i jajek? Niekoniecznie. Można przygotować równie smaczny deser, nawet jeśli nie mamy takich składników w swojej lodówce. Pokażemy jak przygotować pyszny deser bez nich.
Składniki na część białą:
200 g mąki
220 ml wody gorącej
60 ml oleju
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
Szczypta soli
Składniki na część ciemną:
180 g mąki
30 g kakao
150 g cukru
240 ml wody gorącej
60 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
Szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce umieść wodę, dodać olej i olejek waniliowy. Wymieszaj dokładnie przy pomocy łyżki.
2. W drugiej misce połącz sypkie składniki na jasną część ciasta.
3. Mączną mieszankę dodawaj stopniowo do wody i mieszaj np. przy pomocy trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Formę na ciasto wysmaruj olejem i przelej tam jasne ciasto.
5. Pora na ciemną masę. Do miski wlej płynne składniki i wymieszaj. W drugiej umieść sypkie (razem z kakao) i także wymieszaj. Następnie mączną mieszankę wsypuj stopniowo do wody i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciemną masę wyłóż na jasną i rozprowadź.
6. Piecz ciasto przez 40 min. w 180 st. C góra-dół (przy termoobiegu lepiej ustawić 170-175°C). Gotowe!
Jeśli chcesz, możesz też poeksperymentować i np. wlewać masy na zmianę lub zamieć ich kolejność, lub miejscami ją przemieszać w formie. Dzięki temu możesz uzyskać ciekawe efekty. Smacznego!