Ciasto Dyniowe – Długo nie zapomnisz tego smaku.

Jest idealne dla leniwych lub takich co nie dysponują zbyt dużą ilością czasu. Nikt nie odmówi kawałka świeżego i pachnącego ciasta. Minimum czasu i wysiłku jakie włożysz w przygotowanie, doprowadzi nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza do szaleństwa.

 

SKŁADNIKI
  • 300 g startej dyni
  • 1 cytryna
  • 250 ml kefiru
  • 300 g cukru
  • 270 g kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml wody

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zetrzyj obraną dynię na tarce o drobnych oczkach lub z pomocą blendera. Dodaj kefir, 100 g cukru, kaszę mannę, proszek do pieczenia i skórkę z jednej cytryny. Dokładnie i szybko wymieszaj wszystkie składniki, aby kasza manna nie zdążyła spęcznieć.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (zaleca się to zrobić na etapie mieszania składników), posmaruj formę masłem lub olejem i przełóż ciasto do formy. Równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni i piecz przez 40–45 minut.

3. Podczas pieczenia ciasta przygotuj syrop cytrynowy. Wymieszaj pozostały cukier z wodą i sokiem z cytryny w małym garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Syrop musi całkowicie ostygnąć.

4. Gorące ciasto polej syropem cytrynowym bez wyjmowania z formy i pozostaw na 30 minut. Nie przejmuj się, jeśli ciasto dosłownie unosi się w syropie! Po upływie pół godziny wchłonie cały syrop i stanie się wilgotne.

5. Podawaj schłodzone ciasto z dyni z gorącą herbatą, kawą lub mlekiem, opcjonalnie możesz ozdobić wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!