Twoi goście będą zachwyceni. Przepis na pyszne ciasto egipskie.

Ciasto Egipskie- jeszcze nie jadłaś tak pysznego ciasta!

 

Przed urodzinami najstarszej córki szukałam w książce kucharskiej przepis na odpowiedni deser. Zatrzymał się mój wzrok na przepisie, którego nigdy nie robiłam jeszcze. Nie pamiętam jak do mojej książki trafił przepis na ciasto egipskie, ale zobaczyłam listę składników i postanowiłam, że warto spróbować.

 

Z trzech lekkich warstw składa się ciasto oraz z dodatkiem budyniu. Aby przygotować ciasto, musisz się trochę poświęcić, ale smak na pewno Ci to wynagrodzi. Zdecydowanie to ciasto kubki smakowe zaskakuje.

 

LISTA SKŁADNIKÓW POTRZEBNYCH DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
  • 650 g cukru
  • 650 g mąkę
  • 300 g włoskich orzechów
  • 9 żółtek
  • 9 białek
  • 350 g mleka
  • 170 g masła
  • 20 g cukru waniliowego
  • 350 ml kremu

 

WYKONANIE:

1.Aby przygotować ciasto Egipskie , trzy oddzielne ciasta będą potrzebne. Każdy z nich składać się musi z: 3 białka, zmielone w blenderze 50 g włoskich orzechów, pół łyżki mąki oraz 2,5 łyżki cukru.

2. Na sztywną pianę ubij jajka, ciągle miksując dodawaj cukier. Stopniowo dodawaj orzechy oraz mąką, całość delikatnie mieszaj, aż jednolita konsystencja powstanie.

3.Blachę wyłóż papierem do pieczenia oraz olejem roślinnym je posmaruj. Przełóż ostrożnie ciasta, następnie piecz przez 20 minut w 170 stopniach.

4. W między czasie możesz przygotować krem: Do żółtek dodaj 10 łyżeczek cukru, mleko, cukier waniliowy oraz pozostałą mąkę, całość wymieszaj. Do garnka przełóż wszystkie składniki, następnie wstawa garnek na ogień. Zagotuj, ale cały czas mieszaj. Zdejmij z ognia przed zagotowaniem, przez 2 minuty cały czas mieszaj.

 

5. Odstaw na bok, aby ostygło. Na mniejsze kawałki pokrój masło, miksuj i powstałą masę stopniowo dodawaj.

6. Delikatnie skarmelizuj w garnku pozostały cukier. Szybko na wcześniej przygotowany pergamin go wlej, następie drugim pergaminem przykryj. Na mniejsze kawałki za pomocą wałka, zmiażdż cukier. Aby powstały chrupiące małe kawałki.

7. Na sztywną pianę ubij śmietankę, dodaj do niej cukier karmelizowany, dokładnie wymieszaj, posiekane włoskie orzechy dodaj na końcu.

8.Na spodzie każdego ciasta rozłóż 1/3 kremu zwykłego, a na to krem z cukrem karmelizowanym oraz orzechami. Powtarzaj czynność na każdym przygotowanym blacie ciasta. Jako dekoracji możesz użyć orzechów.

 

Tak przygotowane ciasto nie tylko nadaje się na imprezę urodzinową , ale także świetnie wygląda na świątecznym stole.

error: Content is protected !!