Ciasto jabłkowo-orzechowe – Spróbuj raz, a zostanie z Tobą na dłużej. Zachwyci smakiem każdego bez wyjątku

Ciasto jabłkowo-orzechowe, według tego sprawdzonego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników w każdej postaci. To genialne ciasto z pyszną orzechową nutą, przygotujesz szybko i z produktów, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni.

 

Delikatne, kruche ciasto z aromatycznym, soczystym wnętrzem długo nie da o sobie zapomnieć. Serwuję je na każdą uroczystość i wszystkie święta, bo moi bliscy za nim wprost przepadają.

Dodatek orzechów sprawia, że aromat ciasta przywoła do stołu wszystkich domowników, zanim wyjmiesz je z piekarnika. Czas oczekiwania z pewnością zostanie sowicie wynagrodzony. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 400 g
  • Masło 250 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 16 g
  • Cukier 5 łyżek
  • Jajko 1 szt.
  • Jabłka 4 szt.
  • Orzechy włoskie 100 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W głębokiej misce, wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, potem dodaj 2 łyżki cukru i cukier waniliowy, a na koniec starte na tarce, schłodzone masło. Wymieszaj najpierw łyżką, potem dodaj jajko i ugnieć gładkie ciasto.

 

2. Z gotowego ciasta, uformuj kulę i podziel ją na dwie części (jedną mniejszą, drugą nieco większą). Mniejszą część, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. W tym czasie, obierz jabłka i usuń nasiona, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Posyp je pozostałym cukrem i dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj dobrze nadzienie.

 

 

3. Formę do pieczenia, wysmaruj olejem i wyłóż na nią większą część ciasta, tworząc brzegi. Potem, rozprowadź równomiernie nadzienie, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach, schłodzone wcześniej pozostałe ciasto.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, posyp je obficie cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

Do nadzienia tego pysznego ciasta jabłkowo-orzechowego, możesz również dodać trochę cynamonu, a orzechy przed dodaniem uprażyć na patelni. Ciasto będzie aromatyczne, więc zyskasz dodatkowo niezwykły klimat podczas jedzenia.

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami.

 

 

error: Content is protected !!