Ciasto na Pizze bez Drożdży – Jeśli lubisz cienkie ciasto, to jest idealne dla ciebie.

Przepis na to ciasto jest idealny, kiedy nagle najdzie was ochota na pizzę i nie masz w lodówce drożdży. Bardzo szybko przygotujesz je w domu i łatwo się je ugniata. Nie ma potrzeby wędrowania do sklepu po jeden brakujący składnik.

 

 

Na przygotowane w ten sposób ciasto, możesz położyć kiełbasę, pieczarki, pomidory, ser lub inne produkty, które znajdziesz w lodówce. Potem wystarczy tylko upiec.
Ciasto bez drożdży, proszku do pieczenia lub sody nie urośnie, więc będzie cienkie i chrupiące. Nie zmienia to smaku ani ciasta ani nadzienia, dlatego świetnie nadaje się również do robienia pizzy na patelni. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę do głębokiej miski.

2. Stopniowo dodawaj wodę i zagniataj.
3. Dodaj sól i olej (lub oliwę z oliwek). Zagnieć jednolite i gładkie ciasto.

4. Owiń ciasto folią spożywczą i pozwól odpocząć przez 20-30 minut. W tym czasie stanie się bardziej elastyczne, łatwiej będzie je rozwałkować i rozciągać.

5. Kiedy ciasto odpocznie, rozwałkuj je do wielkości nieco większej niż blaszka do pieczenia.
6. Z podanej ilości składników, można rozwałkować ciasto o grubości 2-3 mm na 1 blaszkę do pieczenia.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 7-10 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!