Ciasto na świąteczne pierogi – Od dziś już zawsze będziesz je robić tylko w ten sprawdzony sposób

Tak to już jest w naszej tradycji, że Święta bez pierogów nie istnieją. Najważniejsze jest dobre ciasto, a nadzienie zawsze pozostaje kwestią gustu.

Ciasto na pierogi, od wielu lat przygotowuję według tego sprawdzonego przepisu i zawsze wychodzą doskonałe. Bo gdy ciasto jest doskonałe, całą resztę zrobimy już z największą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2,5- 3 szklanki maki pszennej
  • ½ łyżeczki cukru
  • Jajko
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • ½ łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj wodę gazowaną, olej, jajko, cukier i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

 

2. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę pszenną, wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.

3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i ułóż na nim mokrą ściereczkę. Odstaw na 20 minut.

 

4. Z rozwałkowanego ciasta, wytnij kółka i nakładając porcję farszu (z kapustą i grzybami lub ziemniaczany) sklejaj pierogi.  Gotowe!

 

Gotuj w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj okraszone usmażoną na rozgrzanej patelni z olejem cebulką. Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!