Ciasto „Paul Robeson” – Nie potrafię mu się oprzeć. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Paul Robeson to utalentowany amerykański działacz społeczny i piosenkarz o genialnym basowym głosie. Genialne ciasto pod tą nazwą, powstało dzięki miłośnikom jego muzyki, aby go upamiętnić.

Delikatne i niezwykle smaczne ciasto „Paul Robeson”, zaskoczy Twoich bliskich i zaproszonych gości, a smak zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 g słodkiej, bardzo tłustej śmietany- min 32%
  • 300 g uniwersalnej mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 80 g masła (pod żadnym pozorem nie zastępuj go margaryną)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki gorzkiego, wysokogatunkowego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g cukru waniliowego (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zanim zaczniesz, wstaw do lodówki śmietankę – powinna być mocno schłodzona. Natomiast pozostałe składniki, powinny mieć temperaturę pokojową.

2. W głębokiej misce, wymieszaj przesianą mąkę z łyżeczką sody oczyszczonej i kakao. Na małym ogniu, roztop masło.

 

3. W osobnej misce, ubij jajka mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i roztopione masło. Na koniec dodaj kefir i mieszaj mikserem do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Teraz połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj.

 

4. Gotowe ciasto, wyłóż do formy o średnicy ok 23-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do do 180 stopni C, przez 45-50 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

 

5. Ostrym nożem odetnij 2 cm górnej części ciasta i zblenduj, a pozostałe przekrój na 3 równe części.

 

6. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje, dodaj posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj łyżką. Przekładaj naprzemiennie ciasto z ubitą śmietanką.

 

7. Nie zapomnij wysmarować ubitą śmietanką również wierzchu i boków ciasta. Całość, posyp odciętym wcześniej i zblendowanym ciastem. Gotowe!

 

Przed podaniem, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by śmietanka dobrze stężała. Udekoruj wiórkami czekoladowymi lub kandyzowanymi wiśniami. Smacznego!

error: Content is protected !!