Ciasto piernikowe z bananem – Doskonały deser na każdy uroczysty stół, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie
982
Oprócz tradycyjnych, Świątecznych potraw, niezliczonych sałatek, serników i makowców, jednym z najbardziej wyczekiwanych ciast w moim domu jest piernik.
Oczywiście pierniki to już tradycja, zawsze ozdabiamy je wspólnie i mamy niezłą frajdę. Jednak na Święta Bożego Narodzenia, robię również ciasto piernikowe z bananami, które za każdym razem zachwyca moich bliskich tak samo. Przygotujesz szybko i z minimalnego zestawu produktów, a co najważniejsze…bez pieczenia. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
3 dojrzałe banany
Pół kg dużych pierników bez nadzienia
½ łyżki cukru pudru
600 ml kwaśnej śmietany
1 tabliczka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz dojrzałe banany i pokrój w plasterki o grubości 1-1,5 cm.
2. Duże pierniki, przekrój wzdłuż na pół (małe zostaw w całości).
3. W misce, wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem.
4. Głęboką miskę, wyłóż folią spożywczą i przełóż do miej trochę śmietany.
5. Na warstwie śmietany, poukładaj warstwę pierników i banany. Warstwy układaj naprzemiennie do wyczerpania składników.
6. Całość, owiń szczelnie folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny. Potem wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Gotowe!
Po tym czasie, delikatnie zdejmij folię i przełóż ciasto na talerz. Udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!