Szybki i tani przepis na ciasto przypominające karpatkę.

Dwie połowy upieczonego ciasta przełożone są kremem budyniowym- przypominać może klasyczną karpatkę.

Przygotowanie ciasta jest szybkie, a do tego smakuje rewelacyjnie.

Przygotuj:

Składniki na ciasto:
  • 150 gram mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 80 gram masła
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

 

Składniki na krem budyniowy:
  • 180 gram masła
  • pół litra mleka
  • 150 gram cukru
  • 2 jajka
  • 100 gram mąki pszennej
  • cukier puder – do posypania

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać sól. W garnku rozpuść masło (uważaj, żeby nie przepalić), następnie dodaj mleko i wodę. Poczekaj do momentu wrzenia, potem dodaj stopniowy sypkie składniki.

 

2. Cały czas mieszaj , dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od boków garnka i tworzyć będzie kulkę. Odłóż do momentu ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodniejsze dodaj jajka i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3. Okrągłą blachę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na blachę połowę ciast i wyrównaj. W rozgrzanym piekarniku piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Zrób tak samo z drugą częścią ciasta.

 

4. Przygotuj budyń: mleko wlej do garnka, dodaj cukier, jajka następnie mąkę , gotuj i nie przestawaj mieszać. Do momentu zgęstnienia budyniu cały czas mieszaj. Odłóż do momentu ostygnięcia.

 

5. Na puch utrzyj masło mikserem, później powoli dodawaj do schłodzonego budyniu i dokładnie mieszaj , aby nie powstały grudki.

6. Jedną połowę ciasta włóż na blachę, połóż na to krem. Przykryj drugi ciastem.

 

Tak gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, schłodzone ma lepszy smak.

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!