Ciasto pszczółka- takim deserem Twoja rodzina będzie zachwycona. Ten smak zapamiętasz na długi czas.

Ciasto zachęca do zjedzenia pysznym smakiem oraz piękny wyglądem. Cała rodzina będzie pod wrażeniem tak wspaniałego deseru. Czas przygotowania jest nie co długi, ale efekt końcowy zachwyci wszystkich podniebienia.

 

Poprzez połączenie ciasta miodowego z doskonałym kremem, Twoi goście będą prosić o dokładkę. Spróbuj i przekonaj się jaki pyszny jest ten deser!

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:

500-550 g mąki
250 g cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
Łyżeczka sody
50 g masła

LISTA SKŁADNIKÓW NA KREM:

500 ml mleka
100 g masła
150-200 g cukru
2 łyżki mąki
2 jajka
Opakowanie cukru waniliowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Do garnka wbij jajka, następnie dodaj cukier oraz płynny miód, całość dokładnie wymieszaj.

2.Calość podgrzewaj na małym ogniu do chwili, aż całkowicie rozpuści się cukier.

3.Wsyp sodą i mocno mieszaj w trakcie pojawienia się piany przez 30 sekund, następnie zdejmij garnek z ognia.

4.Stopnioowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając. Z przygotowanej masy zagnieć rękoma , aby powstało gładkie ciasto.

 

 

5.Gotowe ciasto pokrój na osiem kawałków, następnie uformuj z nich kulki. Przygotowane kulki połóż na talerz, następnie owiń je folią spożywczą i przechowuj w lodówce.

6.Pora na przygotowanie kremu: Przesyp do garnka cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz wbij jajka, całość połącz dokładnie ze sobą. Powoli dolewaj mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż przygotowana masa zacznie całkowicie gęstnieć, koniecznie zdejmij ją wtedy z ognia.

7.Do przygotowanej gorącej masy włóż miękkie masło, całość dokładnie mieszaj ,aż całkowicie rozpuści się masło. Na garnek z kremem połóż folię spożywczą i odstaw na bok.

8.Schlodzone kulki rozwałkuj na papierze, aby powstały cienkie placki. Po kolei piecz każdy przez 3-4 minuty w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

9. Z gotowych, upieczonych kawałków wytnij rozmiar Twojej blachy, a resztki ciasta z blenduj w blenderze.

 

10.Na przemian układaj placek, następnie krem. Pamiętaj ,aby posmarować także boki i górę przygotowanego ciasta. Posmarowaną górę i boki osyp zblendowanym ciastem. To cały przepis!

 

Gotowe ciasto , koniecznie przechowuj w lodówce, przez kilka godzin lub całą noc. Smacznego!

error: Content is protected !!