Ciasto Sernikowe bez Pieczenia – Delikatne i puszyste ciasto, które wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie.

Ciasto, wykonane z prostych i łatwo dostępnych składników, zawsze wychodzi smaczne i lekkie. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, potem tylko wystarczy poczekać, aż ciasto włożone do lodówki stężeje i nasyci się smakiem.

 

 

Zamiast herbatników możesz użyć również pierników lub krakersów. W połączeniu ze śmietaną, twarożkiem lub jogurtem, zwykłe produkty można zamienić w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 300 g kruchych, kakaowych herbatników
  • 250 g twarogu
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 75 ml wody
  • mała tabliczka czekolady do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zalej żelatynę gorącą wodą i odstaw na kilka minut.

 

2. kiedy spęcznieje, przelej do małego garnka i podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

 

3. Wymieszaj mikserem lub blenderem śmietanę z cukrem i twarogiem. Powinnaś uzyskać delikatną i puszystą, miękką masę.

 

4. Teraz dodaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, dobrze wymieszaj.

 

5. Na dnie formy, ułóż pierwszą warstwę herbatników i zalej je masą twarogową.

 

6. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie zalej masą twarogową. Ułóż w ten sposób trzy warstwy.

 

7. Gotowe ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Gdy masa twarogowa ​​dobrze namoczy herbatniki, ciasto można podawać. Jest bardzo delikatne i kremowe. Nie zapomnij ozdobić ciasta startą czekoladą. Możesz również przygotować ciasto, stosując odwrotną kolorystykę. Wystarczy wtedy zabarwić masę twarogową, dodając kakao i układać jasne herbatniki. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!