Ciasto Snickers bez pieczenia. Niezwykle smaczny deser dla dorosłych jak i dzieci. Smak nie do opisania.

Ciasto Snickers to nieziemski i niezwykle smaczny deser. Do jego przygotowania nie musisz nawet piec ciasta i korzystać z piekarnika.

Taki deser możesz przygotować bez większego wysiłku w domu. Nawet dziecko może sobie z tym poradzić. Ciasto będzie wspaniałą ozdobą każdego świątecznego stołu!

 

Produkty:

 

Na spód

  • 470 g herbatniki
  • 4 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 70 ml śmietany kremówka

 

Na masę

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 220 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 125 g twarogu
  • 270 g orzeszków ziemnych

 

Na polewę

  • 200 ml tłustej śmietany (36%)
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Obierz i zmiel orzechy.

Zróbmy krem. Wlej śmietanę do miski i ubij, aż otrzymasz puszystą masę. Dodaj do niej, nie przestając ubijać, skondensowane mleko. Następnie twaróg i ubijaj jeszcze chwilę.

Do  gotowej masy dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj. Włóż do lodówki.

Herbatniki zmiel drobno.

Dodaj do nich kakao.

Wlej śmietanę do masła i podgrzewaj, aż otrzymasz gładką, jednolitą masę. Wlej powstały płyn do suchej mieszanki i wymieszaj dokładnie, aby uzyskać jednorodną masę.

Weź formę, wyłóż papierem do pieczenia. Część masy z herbatnikami ułóż na dnie formy. Rozłóż grubą warstwę kremu na wierzchu ciasta, następnie kolejną warstwę herbatników i ponownie warstwę kremu. Wyrównaj górę przyszłego ciasta. Włóż ciasto do lodówki.

Wlej śmietanę 36 % do miski i podgrzej. Czekoladę połam na kawałki i dodaj do śmietany. Wymieszaj i pozostaw na 2-3 minuty, znów wymieszaj, aż otrzymasz gładką masę.

Wyciągnij ciasto z lodówki i polej je zrobioną polewą czekoladową. Włóż do lodówki na minimum na 2 godziny, możesz również na całą noc.

 

Po wyznaczonym czasie ciasto wyjmij się z formy. Udekoruj na wierzchu według własnego gustu i podawaj do stołu! Smacznego!

error: Content is protected !!